Αρχαιολογικό Μουσείο Κάμπου: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάμπου στεγάζεται σε μια όμορφο διώροφο νεοκλασικό κτήριο. Στις έκθεση μπορεί κανείς να δει διάφορα ευρήματα από ανασκαφές στην Ικαρία, όπως γλυπτά, επιτάφια ανάγλυφα της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, νεολιθικά εργαλεία, αγγεία, νομίσματα, στήλες και άλλα αντικείμενα.
Αρχαιολογικό μουσείο / Άγιος Κήρυκος: Το πολυαναμενόμενο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο και τα ευρήματα που εκτίθονται χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. Η έκθεση αναπτύσσεται με χρονολογική σειρά. Τα ευρήματα προέρχονται από οικισμούς σε όλη την Ικαρία. Χειροποίητα εργαλεία, ειδώλια, άτρακτοι, αγγεία, λυχνάρια, ταφικές στήλες και άλλα τεχνουργήματα δίνουν ζωή στην ιστορίας του νησιού, τις αρχαίες τελετουργίες και την τέχνη του νησιού.
Λαογραφικό μουσείο Αγίου Κηρύκου: Η συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα όπως παραδοσιακές φορεσιές, χειροποίητα υφάσματα και άλλα αντικείμενα που αναδεικνύουν τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων και τον λαϊκό τους πολιτισμό.
Λαογραφικό Μουσείο Περδίκης: Αυτό το μουσείο βρίσκεται στο χωριό Περδίκη, 13 χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Κήρυκου. Εκθέτει περίπου 400 αντικείμενα από την Ικαριακή καθημερινή ζωή και παράδοση, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
Λαογραφικό μουσείο Βρακάδων: Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία Ικάριων επιστημόνων στην Αθήνα. Τα εκθέματα της συλλογής παρσουσιάζουν την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού. Μερικά από αυτά είναι παραδοσιακά σκεύη και παλιά μελισσοκομικά και καλλιεργητικά εργαλεία.
Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη: Είναι στην πραγματικότητα το παλιό πέτρινο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστό ως το «Σπίτι με τους σκορπιούς». Μια παλιά αγροικία που φιλοξένησε τον διάσημο μουσικό συνθέτη και τους συντρόφους του, κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο νησί. Το σπίτι έχει αναγνωριστεί επίσημα από το ελληνικό κράτος, ως διατηρητέο κτίριο και περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα της καθημερινότητάς του παγκοσμίως διάσημου συνθέτη κατά τη διάρκεια της εξορίας του.
Μουσείο Ιστορίας Οίνου: Βρίσκεται στο Οινοποιείο Αφιανές στο χωριό Προφήτης Ηλίας κοντά στις Ράχες. Η αίθουσα έκθεσης, διαθέτει αντικείμενα από τη μακρά παράδοση της οινοποιίας της Ικαρίας. Μια ποικιλία από κεραμικά δοχεία κρασιού, υφαντά καλάθια, εργαλεία παραγωγής κρασιού και μηχανήματα. Το οινοποιείο προσφέρει επίσης καθημερινές περιηγήσεις και γευσιγνωσίες κρασιού και διαθέτει υπαίθριο αμφιθέατρο όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις το καλοκαίρι.
Ρωμαϊκά λουτρά: Τα αρχαία Θέρμα ήταν η ακμάζουσα πόλη της Ικαρίας που ευδοκίμησε ως αποτέλεσμα των πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία που επισκέπτονταν το νησί για τις στις θεραπευτικές μεταλλικές πηγές του. Τα περίφημα αρχαία λουτρά χτίστηκαν κατά την Ελληνιστική Περίοδο. H αρχαία πόλη ήταν πολύ γνωστή, αλλά καταστράφηκε από σεισμό περίπου το 205 π.Χ. Μέσω κολύμβησης με αναπνευστήρα μπορεί κανείς ακόμα να δει αρχαιολογικά κατάλοιπα της πόλης. Η αρχαία Ακρόπολη των Θερμών ονομάζεται επίσης Κάστρο Καταφύγι και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων.
Κάστρο Κοσκινά: Πρόκειται για ένα βυζαντινό φρούριο του 10ου αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των ντόπιων από επιθέσεις πειρατών. Η ανάβαση στο κάστρο είναι μέτριας δυσκολίας, αλλά η εκπληκτική θέα από την κορυφή αξίζει τον κόπο. Σήμερα, σώζονται μόνο ορισμένα τμήματα του τείχους του κάστρου, ενώ στο εσωτερικό διατηρείται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Δοργανά, μια θολωτή βασιλική, όπου στο εσωτερικό της βρίσκονται κολώνες αρχαίων κτιρίων.
Αρχαιολογικός χώρος Κάμπου: Στη σημερινή περιοχή του Κάμπου, ένας επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, της Οινόης. Κατοικήθηκε από τη μυκηναϊκή εποχή έως την ύστερη ρωμαϊκή και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο ενώ ακόμα υπάρχουν ίχνη του τείχους που προστάτευε την πόλη. Ο επισκέπτης θα παρατηρήσει επίσης τα ερείπια του Ωδείου, που χρονολογούνται στην ύστερη Αρχαιότητα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο με σημαντικά υπολείμματα λουτρών, δεξαμενών και αγωγών νερού. Υπάρχουν επίσης ορατά τα «Παλάτια», τα οποία αποτελούν ένα πρώιμο βυζαντινό κοσμικό κτίριο.
Κάστρο Περδίκης: Γνωστό και ως Κάστρο Κεφαλάς ή Κάστρο της Λέφας όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από το χωριό Περδίκη σε μια εντυπωσιακή πλαγιά ενός λόφου. Η πρόσβαση σε αυτό είναι μέσω ενός μονοπατιού που οδηγεί στον Φάρο.
Φρούριο Δράκανο: Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα στρατιωτικών πύργων αθηναϊκής σκοπιάς από την ελληνιστική περίοδο, το φρούριο και οι οχυρώσεις του χτίστηκαν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 4ο αιώνα π.Χ. Με ύψος 44 ποδιών χρησίμευσε ως σημείο παρατήρησης της κυκλοφορίας του Αιγαίου πελάγους στο κανάλι μεταξύ Ικαρίας και Σάμου. Ο πύργος ήταν μέρος ενός μεγαλύτερο φρουριακού συγκροτήματος και ενδεχομένως μιας μικρής πόλης που φημιζόταν για την παραγωγή κρασιού. Ο πύργος είναι τριώροφος, χτισμένος με τεράστιους λευκούς μαρμάρινους πλίνθους. Η πλήρης αποκατάσταση του πύργου ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Κάστρο Καψαλίνου: Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στις βουνοκορφές του Αθέρα σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων. Η θέση του Κάστρου καταδεικνύει ότι ήταν ένα ισχυρό φρούριο κατά την Παλαιολιθική περίοδο και ότι μπορούσε να επιβλέπει ολόκληρη την ανατολική Ικαρία
Βράχος του Ίκαρου: Βρίσκεται μέσα στη θάλασσα περίπου 50 μέτρα από την ακτή, κάτω από το χωριό Βαόνι. Σύμφωνα με τη μυθολογία υποτίθεται ότι είναι το σημείο όπου ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα. Ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως η τελετουργική βάση για το άναμμα της φλόγας των αγώνων World Air και οι διοργανωτές έφτιαξαν ένα πέτρινο αμφιθέατρο και μια εντυπωσιακή βάση φλόγας για την τελετή που πραγματοποιήθηκε.
Ναός της Αρτέμιδος/Ταυροπόλιο: Ο ναός της Άρτεμις στο Νας του έκτου αιώνα π.Χ χτίστηκε για να τιμήσει τη θεά Άρτεμις. Γύρω στο 1830 οι κάτοικοι του χωριού έλιωσαν τα περισσότερα μαρμάρινα υπολείμματα του ναού για να χτίσουν μια εκκλησία. Ο μύθος λέει ότι το άγαλμα του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος είναι θαμμένο κάπου στο ποτάμι. Κολυμπώντας λίγα μέτρα από την ακτή μπορεί κανείς να δει τους τεράστιους κίονες του ναού. Η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού και το δάπεδο του ιερού σώζονται ακόμη. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το Ταυρόπολιο δεν ήταν πιθανότατα μόνο ο ναός της θεάς Αρτέμιδος αλλά και οικισμός, ένας από τους τέσσερις αρχαίους οικισμούς της Ικαρίας.
Παλαιόκαστρο στο Μηλιοπό: Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων στο όρος Γέρακας. Σήμερα, υπάρχουν μερικά ερείπια των τειχών του κάστρου. Το πιο αξιοσημείωτο μνημείο είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική του Ταξιάρχη ή αλλιώς η Προσευχή του Αρχαγγέλου, η οποία είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στο νησί. Σήμερα σώζεται η αψίδα του ιερού, ένας τετράγωνος βωμός και κίονες.
Φάρος Κάβου Παπά: Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και αποτελεί ιδιοκτησία της Ελληνικής Κυβέρνησης-Φάρος του Λιμενικού. Ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο αρχικός μηχανισμός του φάρου θεωρείται σημαντική τεχνική και επιστημονική απόδειξη για τα συστήματα φωτισμού των φάρων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Φάρος χτίστηκε μεταξύ 1886 και 1890 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προστατεύει ένα από τα πιο δύσκολα περάσματα στο κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας.
Βράχοι Μενίρ: Κοντά στο αεροδρόμιο, πρόκειται για αρχαία πέτρινα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα κατά μήκος της πλαγιάς του βουνού. Το περιβάλλον μεταδίδει μια απόκοσμή αίσθηση και προσφέρει εξαιρετική θέα. Υπάρχουν επίσης διάσπαρτα ερείπια παλιών πέτρινων σπιτιών και σπασμένα αγγεία από τον οικισμό που υπήρχε κάποτε εκεί.