ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ & ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Μονή Οσίας Θεοκτίστης: Βρίσκεται στο χωριό Πηγή, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μοναστήρι αφιερωμένο στην Οσία Θεοκτίστη από τον Μόλυβο Λέσβου. Από αρχιτεκτονικής απόψεως, το μοναστήρι αποτελείται από: το καθολικό, δεκαπέντε κελιά που λειτουργούν ως ξενώνες και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Λίγο πιο μακριά από τον κεντρικό ναό, μπορείτε να επισκεφθείτε το Παρεκκλήσι της Θεοσκεπάστης, σχηματισμένο με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα σε μια σπηλιά, η οποία στην κορυφή είναι καλυμμένη με βράχο. Το Μοναστήρι της Οσίας Θεοκτίστης γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου, αλλά την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, γίνεται περιφορά των λειψάνων της Οσίας για τους επισκέπτες.

Μονή Ευαγγελίστριας Μαυριανού: Βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Ικαρίας, είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Μετά από επιχορήγηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πριν από αρκετά χρόνια, τα κτίρια της μονής και ο κυρίως ναός επισκευάστηκαν. Στο μοναστήρι υπάρχουν 10 κελιά, αλλά σήμερα δεν κατοικούνται. Στην εκκλησία, μπορείτε να δείτε ένα ξύλινο τέμπλο, που χρονολογείται γύρω στο 1820 και μια εικόνα της Παναγίας. Κάθε χρόνο την 1η Μαΐου πραγματοποιείται στο μοναστήρι η Ικαρία Πανήγυρη από νωρίς το απόγευμα.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής: Βρίσκεται κοντά στο χωριό Χρήστος στον Άγιο Κήρυκο. Αυτή η μοναχή χτίστηκε γύρω στο 1890 και εγκαταλείφθηκε το 1955. Μεγάλο μέρος της καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1993. Μέσα στο ναό συναντά κανείς τοιχογραφίες και σταυρό λαξευμένο στο εικονοστάσι. Αξίζει να δείτε, το Ιερό Ευαγγέλιο του 1872 και μια εκκλησιαστική εφημερίδα, που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα μ.Χ.

Μονή Ευαγγελισμού: Βρίσκεται στη Λευκάδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Κήρυκο. Χτίστηκε τον 18ο μ.Χ. αιώνα από δύο Κολλυβάδες, πατέρες του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι διαθέτει 20 κελιά, τραπεζαρία, δύο ξενώνες, πολλούς βοηθητικούς χώρους και στο εσωτερικό, έχει έναν ξυλόγλυπτο τέμπλο με σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Σήμερα σώζεται το παρεκκλήσι του Αγίου Μακαρίου, μαζί με τις ψηφιδωτές εικόνες και τα ερείπια του κελιού του. Κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας βρίσκεται το οστεοφυλάκιο του.

Ευκτήριο του Αρχαγγέλου: Είναι ένας από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς του νησιού, κοντά στο χωριό Μηλιόπο. Οι ντόπιοι την αποκαλούν εκκλησία του Ταξιάρχη. Η πρώτη φάση της κατασκευής του ναού χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Από αρχιτεκτονική άποψη, είναι βασιλική, με ξύλινη στέγη. Σήμερα διασώζεται η αψίδα του ιερού, ο τετράγωνος βωμός, επιγραφές σε διάφορα μάρμαρα του ναού, κιονόκρανα και στήλες από κόκκινο μάρμαρο.

Η Μονή του Μόντε: Η επίσημη ονομασία της είναι Μονή Ευαγγελισμού  και βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστανιές. Χτίστηκε γύρω στο 1460 μ.Χ. αφού ένα παιδί ονειρεύτηκε ότι η Παναγία του είπε την ακριβή τοποθεσία για να ξεθάψει μια θαμμένη όμορφη και σπάνια εικόνα που απεικονίζει την Άμωμη Σύλληψη. Μέσα στο μοναστήρι, μπορείτε να βρείτε πολλές τοιχογραφίες και παλιές εικόνες. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1947-1949, το μοναστήρι λειτούργησε ως σανατόριο, θεραπεύοντας πάνω από 120 πολιτικούς εξόριστους φυματικούς.

PHOTO GALLERY