ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ

Ιστορικό της Ένωσης

Η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου – Ικαρίας ιδρύθηκε το 1994 ως Ν.Π.Ι.Δ και αποτελεί τη συνδικαλιστική και συλλογική έκφραση των ξενοδόχων του Νομού Σάμου. Πρωταρχικός της στόχος ήταν η δημιουργία συνδικαλιστικής και τουριστικής συνείδησης και αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της, η ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από τα προβλήματα, τις προοπτικές, αλλά και τις επιδράσεις που ασκεί ο επαγγελματικός κλάδος των Ξενοδόχων στην τοπική οικονομία και η προάσπιση των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων τους.

Ταυτόχρονα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τουριστική προβολή του Νομού, εξ αιτίας της οποίας συμμετέχει σε ετήσια βάση σε σειρά διεθνών εκθέσεων, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και άλλους τουριστικούς φορείς του Νομού, όπως το World Τravel Μarket του Λονδίνου, την τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, την ΜΙΤ στη Μόσχα, την τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και τις αντίστοιχες Ελληνικές «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη και «Τουριστικό Πανόραμα» στην Αθήνα.

Διοικητικό Συμβούλιο

Η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου-Ικαρίας έχει 99 μέλη, σε σύνολο 174 ξενοδοχειακών μονάδων και με δυναμικότητα κλινών που προσεγγίζει τις 7000 (κλίνες). Το επταμελές, σύμφωνα με το καταστατικό, Διοικητικό της Συμβούλιο απαρτίζουν σήμερα ο κος Βαλής Μάνος (πρόεδρος), κος Χατζηδημητρίου Γεώργιος  (αντιπρόεδρος), κος Στυλιανός Χατζηανδρέου (ταμίας), κα Αικατερίνη Σταύρου (γραμματέας), κος Τζιβανάκης Πλούταρχος (μέλος), ο κος Βασιλείου Ηλίας (μέλος) και ο κος Κυριαζής Κωνσταντίνος (μέλος).

Παράλληλα απασχολεί με σύμβαση αορίστου χρόνου μια εργαζόμενη και με ιδίους πόρους έχει δημιουργήσει μια μοντέρνα και καλαίσθητη σελίδα στο διαδίκτυο ενώ διατηρεί σε φιλοξενία με τον δήμο Ανατολικής Σάμου ένα οργανωμένο γραφείο στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου ώστε να καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας και ευπρόσωπης λειτουργίας της.

Δράσεις

Μερικές από τις πιο σημαντικές δράσεις μας κατά τα τελευταία χρόνια είναι η συνεργασία με το «Ινστιτούτο Τουριστικών Προβολών» για την εκπόνηση διάφορων μελετών τουριστικού ενδιαφέροντος, η διοργάνωση τακτικών συσκέψεων με  Υπουργικά Κλιμάκια, η εκπροσώπηση σε τουριστικές εκθέσεις διεθνούς βεληνεκούς, η συνεχής επικοινωνία με τουριστικά γραφεία και tour operators του εξωτερικού και η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων (τουριστικού, ναυαγοσωστικού, υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι του Νομού, ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας, η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου-Ικαρίας, συνεχίζει να εργάζεται με επιμονή και αισιοδοξία ώστε να επηρεάζει περισσότερο τις εξελίξεις και επ’ ωφελεία, περισσότερο ή λιγότερο άμεσα του κοινωνικού συνόλου.

Για την καλύτερη προβολή του Νομού συμμετέχει σε διαφημιστικές καμπάνιες από τοπικούς ή πανελλαδικής εμβέλειας ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, με ένθετες καταχωρήσεις σε πανελλαδικά έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά) και καλαίσθητες εκδόσεις φυλλαδίων και εντύπων γύρω από τις ομορφιές των νησιών του Νομού ενώ συχνά εκδίδει σημαντικά ενημερωτικά Δελτία Τύπου.