ΦΟΥΡΝΟΙ - ΘΥΜΑΙΝΑ

  1. Ικαρία
  2. Φούρνοι – Θύμαινα

Το σύμπλεγμα των Φούρνων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας. Απέχει 149 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, 4 ναυτικά μίλια από την Ικαρία και 6 ναυτικά μίλια από τη Σάμο. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά του συγκροτήματος, είναι το κύριο νησί των Φούρνων με μέγεθος 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα (12 τετραγωνικά μίλια) και το νησί Θύμαινα, κατοικούνται, όπως και το νησί του Αγίου Μηνά στα ανατολικά. Ο δήμος έχει έκταση 45.247 km2. Στο κεντρικό νησί Φούρνοι (πόλη) βρίσκεται ο μεγαλύτερος οικισμός και στη συνέχεια η Χρυσομηλιά στα βόρεια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος (και τρίτος μεγαλύτερος συνολικά, μετά τη Θύμαινα). Στην αρχαιότητα οι Φούρνοι ήταν γνωστοί ως Νησιά Κορσαιοί. Μετά τον 11ο αιώνα, όταν το Αιγαίο μαστίζονταν από πειρατές, τα νησιά ερήμωσαν και έγιναν πειρατικά καταφύγια. Εξ ου και το όνομα Κορσέοι (κουρσάροι). Το 1821 οι κάτοικοί τους έλαβαν μέρος στην επανάσταση και χτυπήθηκαν ανελέητα από τους Τούρκους. Η ένωση των νησιών με την Ελλάδα επικυρώθηκε επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση στις 3 Νοεμβρίου 1912. Το αρχιπέλαγος είναι διάσημο ως κόμβος του Αρχαίου Κόσμου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν 53 ναυάγια στην περιοχή μέχρι το 2017. Άλλα πέντε ναυάγια βρέθηκαν το 2018, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 58. Αυτά τα ναυάγια χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Το σύμπλεγμα των νησιών συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Πολλά είδη άγριων αρωματικών φυτών, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, ρείκι, ρετσίνι, κούμαρα μάραθο και μανδράκι φυτρώνουν στους Φούρνους.  Η Μεσογειακή Φώκια Μοναχούς Μονάχους, το «νούμερο 1» ευρωπαϊκό είδος που απειλείται με εξαφάνιση, καθώς και διάφορα είδη δελφινιών ζουν στην περιοχή. Οι Φούρνοι συμπεριλαμβάνονται επίσης στις σημαντικές περιοχές πτηνών της Ελλάδας (SPPPE), αποτελώντας τόπο αναπαραγωγής για πολλά σπάνια πτηνά. Είναι επίσης μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για τα αποδημητικά είδη, ιδιαίτερα τους ερωδιούς.

Μέχρι και τον Μεσαίωνα, οι Φούρνοι προμήθευαν τη Μικρά Ασία με μάρμαρο. Σώζονται ερείπια λατομείων που υπήρχαν στην περιοχή του Πετροκοπίου. Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην πρωτεύουσα του νησιού και πάνω από το χωριό, σώζεται ένας τεράστιος, κυκλώπειος τοίχος ενός προϊστορικού κάστρου με πελεκημένες πέτρες. Στα θεμέλια του προϊστορικού κάστρου χτίστηκε ένα κλασικό κάστρο που ήταν η Ακρόπολη των Φούρνων.

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε Ικαρία και Σάμο διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στα νησιά όπου οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν και να απολαύσουν φρέσκο ​​ψάρι και θαλασσινά σε τοπικές ταβέρνες, με πιο διάσημα εδέσματα φρέσκους αστακούς και πεντανόστιμες αστακομακαρονάδες και ψαρόσουπες.

Η ποικίλη ακτογραμμή του συμπλέγματος με απομονωμένες παραλίες και πολλούς κόλπους είναι μοναδική στο Αιγαίο. Οι παραλίες στους Φούρνους είναι όμορφες και κατά κύριο λόγο ανοργάνωτες. Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες είναι η Κεραμίδου στα Θυμαίνα, το Μπαλί στη Χρυσομηλιά, το λιμάνι των Φούρνων, το Κάμπι, το Καμάρι, η Ψιλλή Άμμος, το Πετροκόπιο, το Ελιδάκι, η Βιτσιλιά, η Βλυχάδα, τα Κουμάρα, ο Άμπελος.

Εάν αναζητάτε απομόνωση, ιδιωτικότητα και χαλάρωση, τότε οι Φούρνοι είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Η κολύμβηση και η πεζοπορία είναι τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε, οπότε αν είστε λάτρεις της φύσης, οι Φούρνοι μπορεί να είναι ο παράδεισός σας!

Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις τόσο στη Θύμαινα όσο και στους Φούρνους:

  • Τα τελευταία χρόνια διοργανώθηκε ένας μαραθώνιος κολύμβησης από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, το «Thymaena Tour». Αθλητές από όλη την Ελλάδα κολυμπούν περίπου 18 χιλιόμετρα, γύρω από το νησί, ανάμεσα σε αιχμηρούς βράχους και αρχαία ναυάγια.
  • Το πανηγύρι της Θύμαινας πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ποικιλία από νόστιμους τοπικούς μεζέδες.
  • Στις 17 Ιουλίου γιορτάζεται η γιορτή της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία των Φούρνων, με ζωντανή ελληνική μουσική και παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα από μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Το κύριο πιάτο είναι το κοκκινιστό κατσίκι, το παραδοσιακό φαγητό των Φούρνων.
  • Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, η Λέσχη Νέων Φούρνων, σε συνεργασία με τον Δήμο Φούρνων Κορσεών, διοργανώνει τη «Γιορτή των Ψαριών» με άφθονο κρασί, ζωντανή μουσική και φρέσκο, ντόπιο ψάρι, που προσφέρεται δωρεάν στους παρευρισκόμενους.
  • Το μεγαλύτερο γλέντι είναι στις 15 Αυγούστου, στο λιμάνι του νησιού με παραδοσιακούς χορούς από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, φαγητό και κρασί, που συνεχίζεται μέχρι το πρωί.
  • Στο τέλος του καλοκαιριού, στις 28 Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή του Αγίου Γιάννη του Θερμάτη ή Δεκαφάτη στον ομώνυμο οικισμό των Φούρνων.

PHOTO GALLERY

Μενού