ΠΟΛΕΙΣ & ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

ΠΟΛΕΙΣ

Σάμος: Η πόλη της Σάμου, κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον κόλπο Βαθέος, είναι η πρωτεύουσα του νησιου από τα μέσα του 19ου αιώνα. Νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίρια κοσμούν την πόλη. Η προκυμαία με την πλατεία Πυθαγόρα και το χαρακτηριστικό γλυπτό λιονταριού, σύμβολο ανδρείας των Σαμίων, αποτελεί βασικό κέντρο αστικής ζωής.

Άνω Βαθύ: Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με πανέμορφα σπίτια, καλντερίμια, γραφικές πλατείες και πολλές εκκλησίες.

Καρλόβασι: Πόλη χτισμένη στις παρυφές καταπράσινων βουνοπλαγιών όπου οι βαθμιδωτές καλλιέργειες εναλλάσσονται με πυκνά πευκοδάση. Αποτελείται από τους οικισμούς Παλαιό, Νέο και Μεσαίο Καρλόβασι, το Λιμάνι και τον Όρμο. Στο Καρλόβασι έχει την έδρα της η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πλούσια παλιά αρχοντικά και επιβλητικές εκκλησίες δημιουργούν την εικόνα μιας πόλης όπου συμβαδίζει η παράδοση με την μοντέρνα ζωή.

Πυθαγόρειο: Κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σάμου, κάποτε φτωχό ψαροχώρι, σήμερα είναι το πιο δημοφιλές, κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού. Λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παραλίες, εστιατόρια, καφέ, νυχτερινή ζωή, ημερήσιες εκδρομές με καΐκι, αποτελούν στοιχεία που ελκύουν τους επισκέπτες. Το λιμάνι και η γειτονική μαρίνα φιλοξενούν μικρά και μεγάλα σκάφη. Από εδώ ξεκινούν και θαλάσσια δρομολόγια για τα Δωδεκάνησα.

Μαραθόκαμπος: Στους πρόποδες του Κέρκη με όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και μικρά δρομάκια, διατηρεί ιστορικές αναφορές από τις αρχές του 17ου αιώνα. Τουριστικά αναπτυγμένες παραθαλάσσιες περιοχές του Μαρα-θοκάμπου είναι ο Όρμος και ο Κάμπος.

ΧΩΡΙΑ

Κοκκάρι: Γραφικό ψαροχώρι το οποίο εξελίχτηκε σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό, με υπέροχες παραλίες και μεγάλη ποικιλία σε εστιατόρια και καφέ.

Βουρλιώτες: Πανέμορφο ορεινό χωριό, χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και την μικρή πλατεία με τα παραδοσιακά εστιατόρια.

Άγιος Κωνσταντίνος: Παραθαλάσσιος οικισμός με αλιευτικό καταφύγιο και τουριστικές υποδομές. Στις ανατολικές παρυφές του, από μικρή κατάφυτη ρεματιά με πλατάνια, ξεκινούν ιδιαίτερες περιπατητικές διαδρομές.

Μανωλάτες: Χωριό με έντονο τοπικό χρώμα, γραφικές γειτονιές και μαγευτική θέα. Φιλοξενεί μια μικρή αποικία ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών καθώς και εξαιρετικές ταβέρνες.

Άμπελος: Αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων περίπου, με μοναδική θέα στο Αιγαίο. Πολλά μονοπάτια ξεκινούν από εδώ για εξερευνήσεις στην κατάφυτη περιοχή.

Σταυρινήδες: Μικρό ορεινό χωριό με άφθονες πηγές, περικυκλωμένο από ρεματιές και δάση.

Παλαιόκαστρο: Ονομάστηκε έτσι από τα απομεινάρια παλαιού κάστρου στην περιοχή. Οι ταβερνούλες στις μικρές πλατείες του, προσελκύουν πολλούς θαμώνες.

Μυτιληνιοί: Κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά σε κοιλάδα με πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ενδιαφέροντα εκθέματα. Οι ταβέρνες και τα καφενεία της κεντρικής πλατείας είναι πάντα γεμάτα από μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Ο θερινός κινημα-τογράφος θα σας ταξιδέψει στο χρόνο με προβολές ταινιών σε πανέμορφο κήπο.

Χώρα: Η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την παλαιά Μητρόπολη, τις βρύσες και τα παραδοσιακά πλυσταριά.

Ηραίον: Παραθαλάσσιος οικισμός που πήρε το όνομα του από τον αρχαίο ναό της Ήρας. Στην όμορφη ακρογιαλιά υπάρχουν πολλά ταβερνάκια και καφέ.

Μαυρατζαίοι: Προορισμός για φυσιολάτρες με μονοπάτια προς το όρος Άμπελος. Το χωριό είναι γνωστό για τα αγγειοπλαστικά του εργαστήρια. Πολύ κοντά βρίσκεται η Μονή Τιμίου Σταυρού.

Κουμαραδαίοι: Πήρε το όνομά του από τις κουμαριές που φυτρώνουν στην περιοχή. Παλαιότερα ήταν από τα πρώτα «λαδοχώρια» της Σάμου. Νοτιανατολικά βρίσκεται η Μονή της Μεγάλης Παναγίας

Πύργος: Κεφαλοχώρι χτισμένο στις όχθες του Αμφίλυσσου ποταμού γνωστό για το περίφημο θυμαρίσιο μέλι. Γραφικά καφενεδάκια και ταβέρνες υπάρχουν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του.

Παγώνδας: Χτισμένος αμφιθεατρικά, περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες. Πόλος έλξης η υπέροχη πλατεία και το μικρό λαογραφικό μουσείο.

Σπαθαραίοι: Το «μπαλκόνι» της νότιας Σάμου με θέα ως τα Δωδεκάνησα. Αξίζει κανείς να περιηγηθεί στα σοκάκια και να επισκεφθεί την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ, κτίσμα του 1931.

Το νησάκι Σαμιοπούλα με την εξωτική παραλία Ψαλίδα, σε απόσταση μόλις 850μ από τις νοτιότερες ακτές της Σάμου είναι προσβάσιμο με μικρά καΐκια από Πυθαγόρειο και Ηραίον.

Πλάτανος: Χτισμένος ψηλά στον Καρβούνη, ανάμεσα σε δάση και κλιμακωτούς αμπελώνες με εκπληκτική θέα στον επιβλητικό Κέρκη. Το δημοτικό σχολείο, παλιές κατοικίες, βρύσες και πλυσταριά αποτελούν εξαίρετα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η γραφική πλατεία με τα πλατάνια σφύζει από ζωή με φιλόξενα καφενεία και ταβέρνες.

Υδρούσσα: Ονομαστή για τα πολλά τρεχούμενα νερά και τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια. Ο επισκέπτης αξίζει να δει το Ναό των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου του 18ου αιώνα.

Όρμος Μαραθοκάμπου: Παραθαλάσσιο παλιό ψαροχώρι, με ταβερνάκια στο λιμάνι που κάποτε ονομαζόταν «Γιαλός». Διαθέτει μαρίνα, αλιευτικό καταφύγιο και μικρό μουσείο παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης.

Βοτσαλάκια: Τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή κατά μήκος της ομώνυ-μης παραλίας από όπου φαντάζει επιβλητικός ο ορεινός όγκος του Κέρκη.

Καλλιθέα: με υπέροχη θέα προς Ικαρία κι ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Σάμου. Ψηλότερα, σε πυκνόφυτη πλαγιά βρίσκεται σπήλαιο με το εκκλησάκι της Παναγίας Μακρινής. Στον όρμο του Αγίου Ισίδωρου συναντάμε ένα από τα παλαιότερα καρνάγια της Σάμου.

Δρακαίοι: Το πιο απομακρυσμένο χωριό του νησιού, σε κατάφυτη, βραχώδη πλαγιά του Κέρκη. Η θέα του εκτείνεται από τα μικρασιατικά παράλια ως το ακρωτήριο Δράκανο της Ικαρίας – αρχαίο παρατηρητήριο και φρυκτωρία, από όπου πιθανολογείται ότι αντλεί την ονομασία του.

PHOTO GALLERY

VIDEO