ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Μακροζωία

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναδεικνύουν τη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας. Οι διεθνείς επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους να μάθουν τι είναι αυτό που καταφέρνει να κάνει τους ντόπιους όχι μόνο να φτάνουν τα 100 έτη, αλλά και να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και υγεία! Υπάρχουν πολλές αναφορές διεθνών δικτύων και ΜΜΕ παγκοσμίως, για τη ζωή των κατοίκων αυτού του μικρού ελληνικού νησιού. Μια σημαντική διάκριση γίνεται για το νησί και την καταγραφή των Μπλε Ζωνών, ένα όνομα που δόθηκε σε 5 περιοχές του κόσμου (Ικαρία, Σαρδηνία, Οκινάουα της Ιαπωνίας, Νικόγια της Κόστα Ρίκα και Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, ΗΠΑ), των οποίων οι κάτοικοι ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής και την ηλικία άνω των 90 ετών. Οι αιωνόβιοι της Ικαρίας είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους όσους αναζητούν τα μυστικά μιας μακράς και υγιούς ζωής. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη μακροζωία:

  • καλή φυσική κατάσταση, λόγω της καθημερινής άσκησης με χειρωνακτική εργασία και αγροτική ζωή. Η καθημερινή βόλτα των ανθρώπων, που συνδυάζεται με την ορεινή τοπογραφία του νησιού, ενισχύει την καλή φυσική κατάσταση.
  • η μεσημεριανή ανάπαυση, ακόμη και με έναν σύντομο υπνάκο, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.
  • τη μεσογειακή διατροφή, ακολουθούν κυρίως χορτοφαγική διατροφή, η οποία αποτελείται από πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και επίσης αγνό κόκκινο τοπικό κρασί.
  • Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν επίσης ότι ένας σημαντικός παράγοντας στη μακροζωία των Ικαριανών έπαιξε η κατανάλωση ελληνικού καφέ και του τσαγιού του βουνού, ως βασικών αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό.
  • υπάρχουν αρκετές ιαματικές πηγές στο νησί με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ράδιο.
  • την ενεργό σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμη και ηλικιωμένων.
  • τη συναισθηματική προσκόλληση και τους ισχυρούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων συγγενών και φίλων.
  • ο χαλαρός ρυθμός των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους, χωρίς άγχος, γεμάτοι αισιοδοξία.

Ικαριακή διατροφή

Η παραδοσιακή Ικαριακή διατροφή χαρακτηρίζεται από απλότητα, μέτρο, ποικιλία, εποχικότητα και φειδωλή χρήση κρέατος. Η καθημερινή διατροφή της Ικαρίας ήταν πάντα σπιτική και βασίζεται στην εποχικότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών της Ικαρίας έχουν κήπους όλο το χρόνο, οι οποίοι τους παρέχουν μια συνεχή ροή φρέσκων και εποχιακών φρούτων, λαχανικών, βοτάνων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Εκτός από τους τοπικούς κήπους τους, πολλοί Ικαριώτες εκτρέφουν και ζώα σε μικρή κλίμακα. Η καλλιέργεια των δικών τους προιόντων παρέχει επίσης στους Ικαριώτες ένα αίσθημα υπερηφάνειας, αυτάρκειας, σκοπού και αξιοπρέπειας, για να μην αναφέρουμε την άσκηση, την αίσθηση της κοινότητας και την οικονομική εξοικονόμηση. Οι κάτοικοι της Ικαρίας φαίνεται να έχουν βρει την απάντηση σε μια υγιεινή διατροφή, ακόμη και όταν το γρήγορο και επεξεργασμένο φαγητό έχει εισέλθει στην καθημερινή πραγματικότητα της τοπικής ζωής στη σύγχρονη εποχή. Οικογενειακό και τοπικό ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, κατσικίσιο γάλα και τυρί και τσάι βουνού χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται σε αφθονία. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν ​​τρόφιμα κατευθείαν από τα βουνά, από θρεπτικά βρώσιμα χόρτα, μούρα και βότανα μέχρι μανιτάρια. Οι Ικάριοι είναι επίσης έμπειροι ψαράδες τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες, με τις οικογένειες να πιάνουν συχνά μόνα τους τα θαλασσινά που καταναλώνουν. Τα όσπρια, κυρίως φακές και  φασόλια, είναι χαμηλές σε λιπαρά πηγές πρωτεΐνης, χωρίς χοληστερόλη και ως εκ τούτου υποκατάστατο κρέατος στην Ικαρία. Αριθμούν εξέχουσα θέση στα πιάτα της Ικαρίας και παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Οι Ικάριοι έχουν επίσης αναπτύξει μια πλούσια βοτανική παράδοση και τα βότανα κατέχουν σημαντική θέση στον τοπικό πολιτισμό, τόσο ως φαγητό όσο και στη λαϊκή ιατρική. Άγρια εποχιακά  βότανα όπως μαντζουράνα, φασκόμηλο, μέντα, χαμομήλι, δεντρολίβανο και πικραλίδα εγχέονται σε γευστικά ζεστά και κρύα τσάγια.

Ένα από τα διάσημα πιάτα της Ικαρίας είναι το «σουφικό», ένα καλοκαιρινό στιφάδο λαχανικών, κατάλληλο για χορτοφάγους. Είναι ένα μείγμα από διάφορα λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια), μαγειρεμένα σε τηγάνι με ελαιόλαδο και λίγο πουρέ ντομάτας. Τα κολοκυθάκια και οι ρεβυθοκεφτέδες είναι επίσης πολύ γνωστά εδέσματα, συνοδευόμενα από το περίφημο Ικαριώτικο κόκκινο κρασί, τον «Πράμνειο Οινό». Άλλα νόστιμα πιάτα είναι τυρόπιτες με «κάθουρα», το ντόπιο κατσικίσιο τυρί και διάφορες πίτες με βότανα, αρωματικά φυτά και πολλά μπαχαρικά. Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι το «γαμοπίλαφο», ρύζι που σερβίρεται σε γάμους με ντόπιο κατσικίσιο κρέας, βραστό ή ψητό. Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι το κατσίκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα βότανα. Ένα από τα πιο ξεχωριστά πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι η «κακαβιά», μια ψαρόσουπα που φτιάχνεται με θαλασσινά ψάρια και θαλασσινό νερό. Ένα άλλο ευρέως διαδεδομένο πιάτο της Ικαρίας είναι το «κολοκάσι», η Ικαριανή γλυκοπατάτα. Ένα σπάνιο φυτό που στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο στην Ικαρία. Αναπτύσσεται στις χαράδρες του νησιού, κυρίως στη βόρεια πλευρά του και είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Οι ντόπιοι μαγειρεύουν τη ρίζα του με φασόλια ή ως σούπα, ψητά ή βραστά με κρέας, με τον ίδιο τρόπο όπως οι πατάτες. Ωστόσο, ως επί το πλείστον το σερβίρουν σαν σαλάτα, συνοδευόμενο από πάστα σκόρδου και κρασί. Η ιστορική απομόνωση της Ικαρίας βοήθησε στη δημιουργία μιας ζωντανής απόδειξης της Μεσογειακής Διατροφής σε όλες τις πτυχές της. Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, η Ικαρία εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα πραγματικής μεσογειακής ζωής.

Ικαριώτικο κρασί

Για χιλιάδες χρόνια η Ικαρία φημίζεται για το κρασί της. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, γίνεται αναφορά στο Ικαριώτικο «Πράμνειο Οινό», ένα δυνατό βαθυκόκκινο κρασί που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στον αρχαίο κόσμο. Οι ήρωες της Ιλιάδας λέγεται ότι γεύτηκαν τη μαγική δύναμη του Ικαριώτικου κρασιού όταν προετοιμάζονταν για μάχη προκειμένου να θεραπεύσουν ασθένειες και να ενισχύσουν τη στρατιωτική δυναμικότητα τους. Πιστεύεται επίσης ότι ο Διόνυσος, ο Έλληνας Θεός του Κρασιού, γεννήθηκε στην Ικαρία και ότι η λατρεία του ήταν ενεργή στο νησί στην αρχαιότητα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, τα σταφύλια αποτελούσαν σημαντική καλλιέργεια στην Ικαρία και παλαιότερα κάλυπταν μεγάλο μέρος του νησιού και συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική του ανάπτυξη. Σήμερα η Ικαρία παράγει μέτριες ποσότητες βιολογικών και μη οργανικών λευκών κρασιών, ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα κόκκινα κρασιά και ροζέ κρασιά. Υπάρχουν δύο κύριες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών στο νησί: το Φωκιανό (κόκκινο) και το Μπεγλέρι (λευκό).

  • Το κόκκινο σταφύλι Φωκιάνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα, πολύ μεστή γεύση, και έντονο ρουμπινί χρώμα. Το Φωκιανό καλλιεργείται σε επίπεδες περιοχές σε όλη την Ικαρία και χρησιμοποιείται για την παρασκευή κόκκινων και ροζέ κρασιών.
  • Το λευκό σταφύλι Μπεγλέρι προέρχεται από το συριακό είδος – Begler. Αυτή η ποικιλία είναι ενδημική στην Ικαρία, όπου είναι το μόνο μέρος όπου καλλιεργείται πλέον. Το Μπεγλέρι καλλιεργείται σε επίπεδες εκτάσεις σε όλο το νησί. Είναι μια ποικιλία με έντονο αρωματικό και σύνθετο χαρακτήρα (εσπεριδοειδή, ακτινίδια και τροπικά αρώματα), και ήπια οξύτητα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ντόπιοι αμπελουργοί μπορούν να παράγουν κρασί που έχει 16%  περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή και μεγαλύτερη ακόμη. Οι Ικαριώτες οινοποιοί ήταν επίσης καινοτόμοι στο ότι ζύμωναν παλαιωμένα κρασιά, αποθηκεύοντας και διατηρώντας τα κρασιά τους σε χωμάτινα βάζα («πιθαριά») θαμμένα στη γη, μια πρακτική που υιοθετήθηκε αργότερα ευρέως σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο.

Θεραπευτικά λουτρά και θερμές πηγές

Οι άφθονες θεραπευτικές πηγές ραδιοενέργειας της Ικαρίας έχουν αναγνωριστεί ως οι καλύτερες στον κόσμο όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες, τη ραδιοενέργεια και τη διακύμανση της θερμοκρασίας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη θεραπεία πολλών παθήσεων, με έμφαση στα δερματικά προβλήματα. Από τον 1ο αιώνα π.Χ. τα Θερμά, ήταν ένα γνωστό κέντρο υδροθεραπείας, όπως αποδεικνύεται από πολλές αναφορές σε ιστορικά κείμενα και από την παρουσία αρχαιολογικών υπολειμμάτων αρχαίων λουτρών και εγκαταστάσεων. Σήμερα, τα Θερμά εξακολουθούν να είναι η κύρια περιοχή στην Ικαρία για οργανωμένη υδροθεραπεία. Η υπαίθρια φυσική υδροθεραπεία είναι επίσης δημοφιλής στην Ικαρία. Κατά μήκος της ακτογραμμής της Ικαρίας υπάρχουν αρκετές περιοχές όπου οι θερμές μεταλλικές πηγές ρέουν στη θάλασσα από την ακτογραμμή, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει. Η Λευκάδα κοντά στον Άγιο Κήρυκο, τα Λευμάκια (κοντά στα Θέρμα) και Αγία Κυριακή (κοντά στο αεροδρόμιο) είναι μερικές από τις δημοφιλείς επιλογές. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών της Ικαρίας ενεργοποιούνται κυρίως μέσω εισπνοής κατά την διάρκεια του μπάνιου (90%) με το υπόλοιπο 10% να  απορροφάται μέσω του δέρματος.

Το Apollon Spa βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Θερμά και λειτουργεί υπό την επίβλεψη του δήμου Ικαρίας. Η θεραπευτική πηγή του Απόλλωνα είναι ραδιοενεργή και είναι γνωστό ότι θεραπεύει και ανακουφίζει από διάφορες ασθένειες και διαταραχές.

Παροχές και χαρακτηριστικά σπα:

  • Χώρος υποδοχής με καθίσματα
  • 26 αίθουσες περιποίησης με μπανιέρες και χρονόμετρα
  • Πρόσβαση για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα
  • Αίθουσες περιποίησης με νερό από μικτές θεραπευτικές πηγές μικτής.
  • Δωμάτια με τζακούζι και σάουνα

Cave Spa (Σπηλιά): Βρίσκεται επίσης στο κέντρο στα Θερμά στο τέλος της παραλίας και λειτουργεί επίσης από τον δήμο Ικαρίας. Η θεραπευτική πηγή είναι ραδιενεργή και είναι γνωστό ότι θεραπεύει και ανακουφίζει από διάφορες ασθένειες, παθήσεις και διαταραχές. Διατίθενται:

  • Χώρος υποδοχής με καθίσματα και ερμάρια
  • 1 φυσική σάουνα/χαμάμ που βρίσκεται μέσα στο ορεινό σπήλαιο
  • 2 εσωτερικές πισίνες τζακούζι που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 λουόμενους η κάθε μία
  • Χρονόμετρα για την παρακολούθηση των ωρών συνεδρίας πλύσης

Ασκληπιός Spa: Βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο απέναντι από το αστυνομικό τμήμα και λειτουργεί από τον δήμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Η θεραπευτική πηγή του Ασκληπιού είναι ραδιο-ενεργειακή και είναι γνωστό ότι θεραπεύει και ανακουφίζει από διάφορες ασθένειες και διαταραχές. Παροχές:

  • Χώρος υποδοχής με καθίσματα
  • 11 μαρμάρινες μπανιέρες
  • 3 Δωμάτια περιποίησης, το καθένα με 2 μπανιέρες και με χρονόμετρα.
  • Πρόσβαση για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.