ΜΟΥΣΕΙΑ & ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

  1. Σάμος
  2. Μουσεία & Μνημεία

Μουσεία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΟΥ:  Βρίσκεται στην πόλη της Σάμου και τα ευρήματά του στεγάζονται σε δύο κτίρια. Το παλαιό μουσείο, σε εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο του 1912, περιέχει συλλογές από πολλές περιόδους και ενδιαφέροντα εκθέματα όπως γλυπτά, κεραμικά, χάλκινα, ελεφαντοστέινα, ξύλινα, μικροτεχνήματα και κοσμήματα. Το νέο μουσείο που εγκαινιάσθηκε το 1987 στεγάζει τη συλλογή της αρχαϊκής γλυπτικής. Το πλέον γνωστό έκθεμα του μουσείου είναι ο επιβλητικός Κούρος της Σάμου, με ύψος 5,25 μ. ο οποίος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σωζόμενος στην Ελλάδα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ: Περιλαμβάνει πλούσια συλλογή με αίγαγρους και γρύπες, ιωνικές και σαμιακές κύλικες, υδρίες, νομίσματα, εντυπωσιακούς κούρους και πολλά ευρήματα της νεκρόπολης από τέσσερις διαφορετικές εποχές. Επιβλητικά αγάλματα, με το ασπρόμαυρο άγαλμα της Ιφιγένειας να ξεχωρίζει αλλά και ρεαλιστικές προτομές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, είναι ορισμένα από τα εκθέματα που ξεχωρίζουν.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Περιλαμβάνει τμήματα Ζωολογίας, Ορυκτών και Πετρωμάτων, Θαλάσσιας Ζωής και Βοτανολογίας, Παλαιοντολογίας. Ξεχωριστά εκθέματα αποτελούν τα απολιθωμένα οστά ζώων που βρέθηκαν στο νησί, με πιο γνωστό, το περίφημο, Σαμοθήριο, ένα μικρό αιλουροειδές που πέρασε στη Σάμο από τα Μικρασιατικά παράλια, πριν από περίπου 150 χρόνια και εκτίθεται ταριχευμένο αφού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το παγκοσμίως γνωστό βιβλίο της συγγραφέως Άλκης Ζέη «Το Καπλάνι της βιτρίνας».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ: Δίπλα στο σύγχρονο οινοποιείο της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, παρουσιάζεται η ιστορία του σαμιακού οίνου. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν παλιά και παραδοσιακά εργαλεία οινοποιίας και κατασκευής βαρελιών, συλλεκτικές φιάλες και βραβεία των διάσημων κρασιών. Οι επισκέπτες σε έναν ιδιαίτερο και επιβλητικό χώρο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν όλα τα σαμιώτικα κρασιά.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ του Πνευματικού Ιδρύματος «Ν. Δημητρίου»: Περιλαμβάνονται αυθεντικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως, σκεύη, εργόχειρα, υφαντά, ενδυμασίες και κοσμήματα καθώς και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του κουρέα, του τσαγκάρη, του ψαρά, του καλαθοποιού, του μελισσοκόμου, του γεωργού.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ: Περιλαμβάνονται σημαντικά στοιχεία παράδοσης και λαϊκής τέχνης της περιόδου 1870 – 1955 με περίτεχνα εκθέματα, όπως πορσελάνες, σκαλιστοί καθρέπτες, είδη αργυροχρυσοχοΐας και παλαιά έπιπλα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΩΝΔΑ: Αναπαριστά εξ ολοκλήρου μία παραδοσιακή σαμιώτικη κατοικία, με έπιπλα και σκεύη, σε πέντε όμορφα διαμορφωμένα δωμάτια, την κρεβατοκάμαρα, τη σαλοτραπεζαρία, την κουζίνα, την αίθουσα αργαλειού και το «κατώι».

Μνημεία

ΗΡΑΙΟ: Η περιοχή του Ηραίου υπήρξε τόπος ιερός από τους αρχαίους χρόνους καθώς οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ερείπια από 4 αρχαίους  ναούς αφιερωμένους στην Ήρα αλλά και άλλους μικρότερους ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το Ηραίο της Σάμου ήταν ο μεγαλύτερος και επιβλητικότερος ναός της εποχής του. Είναι δίπτερος ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγάντιες κολώνες, από τις οποίες μόνο μία σώζεται όρθια. Τα αναθήματα στη θεά Ήρα αποτελούν εντυπωσιακά έργα τέχνης και αποδεικνύουν τη θρησκευτική επιρροή του ιερού σε όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Μέρος του συμπλέγματος του ναού είναι και η Ιερά Οδός, στρωμένη με πέτρα, η οποία οδηγούσε στην αρχαία πόλη της Σάμου (Πυθαγόρειο).

ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ: Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το «αμφίστομον όρυγμα» όπως το αναφέρει ο Ηρόδοτος, κατασκευάστηκε στα χρόνια του τύραννου Πολυκράτη από τον μεγαρίτη αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, με στόχο την υδροδότηση της αρχαίας πόλης της Σάμου. Με συνολικό μήκος 1036μ, θεωρείται από τα σπουδαιότερα τεχνικά επιτεύγματα της εποχής του, γνωστό και ως «8ο θαύμα της αρχαιότητας», καθώς η διάνοιξή του ξεκίνησε ταυτόχρονα από τις δύο αντίθετες πλαγιές του λόφου της αρχαίας ακρόπολης και η ολοκλήρωσή του επιτεύχθηκε σχεδόν στο μέσον της διαδρομής.

ΤΑ ΠΟΛΥΚΡΑΤΕΙΑ ΤΕΙΧΗ: Με μήκος περίπου 6,5 χιλιομέτρων και πλάτος που φτάνει τα 3 μέτρα, οχύρωναν την αρχαία πόλη της Σάμου. Ελάχιστα τμήματα των τειχών διασώζονται, ωστόσο, εντυπωσιάζουν με την κατασκευή των τεράστιων ογκόλιθων τους.

ΡΩΜΑΙΚΕΣ ΘΕΡΜΕΣ: Στον αρχαιολογικό χώρο Θερμών δυτικά του Πυθαγορείου, έχουν ανακαλυφθεί αθλητικές εγκαταστάσεις της αρχαίας πόλης, με γυμνάσιο, παλαίστρα και στάδιο 200 περίπου μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν τα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών που κτίστηκαν περίπου στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ.

ΠΥΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ: Νοτιοδυτικά του λιμανιού του Πυθαγορείου, περιλαμβάνει τμήματα βυζαντινού κάστρου που εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα. Ο ηγέτης της Σαμιακής επανάστασης Λυκούργος Λογοθέτης, το οχύρωσε ξανά και ένας από τους πύργους μετατράπηκε σε διοικητήριο. Σήμερα, είναι αναστηλωμένο και επισκέψιμο μουσείο. Πλησίον του Πύργου, χτίστηκε ο ιστορικός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σε ανάμνηση νικηφόρας Ναυμαχίας της Σάμου στα στενά της Μυκάλης, τον Αύγουστο του 1824.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Κτίστηκε το 1901 επί Ηγεμονίας για να στεγάσει τη Βουλή των Σαμίων. Ανακαινίστηκε τη δεκαετία του ’90 και διατηρεί ιστορικά κειμήλια του νησιού από το 1821, το Σύνταγμα της Σάμου και σημαντικά έγγραφα, αξιόλογους πίνακες και ιστορικές προσωπογραφίες.

PHOTO GALLERY

VIDEO

Μενού